Stefani Real Estates - Недвижими имоти в Русе и региона - Пет стъпки при покупката на имот.
  


РУСЕ ГАЗ
Хотел Фамилия
Ипотечен калкулатор
Цена на имота (Без десетичен знак) Help
Срок години
Лихвен процент %
Месечна сума EUR
Валутни котировки
Брокер
Статистика
BulgarianTOP.com

Пет стъпки при покупката на имот. PDF Печат Е-мейл

 

            Петте стъпки при покупката на имот

В даден момент от живота на човек настъпва времето, когато се решава да направи голямата стъпка към закупуването на имот. Обикновено причините за закупуването са няколко – омръзнало ви е да бъдете наематели и да плащате нечия чужда ипотека или издръжка, събрали сте достатъчно пари и искате да направите инвестиция или просто искате да се сдобиете с кокетна виличка или апартамент, в който да почивате. Каквато и да е причината имайте в предвид, че месеците, в които тече процеса по закупуване ще бъдат най-вълнуващите в живота ви. В тази статия ще ви обясним какво трябва да направите и вземете в предвид преди да започнете процеса по търсенето, какви грешки обикновено се правят, как да преговаряте и пр.

       1.     Изчислете бюджета си! Преди да започнете процеса по закупуването трябва много добре да изчислите с какви пари разполагате. Ако закупувате жилище чрез кредит е разумно преди да започнете да търсите да отидете на предварително одобрение в банката, за да знаете точно колко пари ще ви отпуснат. Освен това трябва да предвидите и комисионното възнаграждение на посредническата агенция.

      2.    Намерете подходящия за вас консултант. При срещата с консултанта, той ще ви обясни подробно услугите, които предлага и целия процес по закупуването на имота. Договорите за поръчка се делят на два вида – „Договор за поръчка с изключителни права”, при който компанията се ангажира да намери имот с определените характеристики, а купувачът се ангажира при решение за закупуване на предложения от консултанта имот да го закупи, чрез посредничеството на компанията и да заплати договореното за услугата възнаграждение. Втория вид договор е „Договор за поръчка за конкретен имот” – такъв договор се подписва, когато клиента не желае да сключи договор с изключителни права. Подписването на договор е задължително условие преди клиента да бъде заведен на оглед.

       3.     Огледите. Огледите са най-трудната част за потенциалния купувач, така че направете си един списък с неща, които са ви първостепенни – нивото на шума на улицата и квартала, етажът, на който се намира имота, самия вход как изглежда, нуждае ли се жилището от сериозен ремонт или е достатъчен само един козметичен ремонт и т.н. най-важното в случая е да запазите хладнокръвие и да не се поддавате на моментни импулси. Преценете много добре как бихте се чувствали в даденото жилище и как ще се отрази то на изградената ви вече ежедневна рутина. Задавайте въпроси на консултанта, той знае всички особености за квартала, за жилището и за типа строителство.

     4.       Фактори за оценка. Местоположение и инфраструктура – оценете добре дали мястото, в което сте харесали новия дом е подходящо за вас и каква му е инфраструктурата. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо – детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н. например, ако сте си харесали кокетна къщичка или мансардно апартаментче в някое от модерните предградия, то най-вероятно ще трябва да предвидите и автомобил (ако нямате такъв) и разходите по горивото. Според последните здравни проучвания, вредния въздух е сочен за причината за повечето ракови заболявания днес и ако новото жилище се намира до големи производствени фабрики или главни улици, то вземете и този фактор в предвид. тип строителство – тухла или панел е основният въпрос за вида строителство. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви то тогава проверете добре коя година е строен панелния блок и какъв е срока за използването му. Все повече навлизат и нови строителни техники на българския пазар като екологичното строителство и сглобяемите къщи – те са сравнително евтини и имат много добра изолация. Все пак проучете добре фирмата и техническите характеристики на материалите, с които ще бъде строено. разпределение на стаите и етаж - етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то човек може да се замисли и да вземе в предвид останалите фактори. Ако например в блока има асансьор то със сигурност шума на първия етаж ще е ужасен, но ако е ниско-етажна кооперация – първият етаж се превръща в предимство. Жилището на последния етаж има своите предимства и недостатъци – от една страна има опасност при една повреда в покривната конструкция вие първи да понесете щетите, но от друга страна със сигурност няма да чувате стъпките на съседите отгоре.

       5.     Изповядване на сделката. Намерили сте мечтаното жилище и сега искате да се нанесете колкото се може по-бързо. Финалът на целия процес по закупуването е изповядването на сделката. Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новия нотариален акт се вписва в държавните регистри.

 
< Предишна   Следваща >