Stefani Real Estates - Недвижими имоти в Русе и региона - Индустриален парк - Русе ...
  


РУСЕ ГАЗ
Хотел Фамилия
Ипотечен калкулатор
Цена на имота (Без десетичен знак) Help
Срок години
Лихвен процент %
Месечна сума EUR
Валутни котировки
Брокер
Статистика
BulgarianTOP.com

Индустриален парк - Русе ... PDF Печат Е-мейл

В Русе вече замислят втори подобен проект


До края на септември ще завърши вторият етап от изграждането на Индустриален парк - Русе и по този начин ще приключи цялостното му изграждане. Общата стойност на инвестицията вероятно ще бъде около 20 млн. лева, информира бившият директор на общинското предприятие Индустриален парк - Русе и настоящ консултант Валери Андреев. Пак през септември се очаква да започне производство и първият инвеститор в парка - френската компания за производство на авточасти Монтюпе. Междувременно в дунавския град се обсъжда и възможността за създаване на втори индустриален парк на 330 дка на изхода за София.

Началото

Идеята за създаването на Индустриален парк - Русе е на общината вследствие на засиления инвеститорски интерес през 2004 г. Тогава се търси подходящ терен. Такъв е намерен в лицето на 640 дка държавна земя до Дунав мост в местността Слатина. Площите са подготвяни за турската компания Шишеджам, която впоследствие се насочи към Търговище. Така община Русе прави постъпления пред държавата за прехвърляне на терена и създаване на индустриален парк. Реализацията на проекта започва през февруари 2005 г. Теренът е в район с възможност за лесно изграждане на пътни връзки, ВиК, газификация, а в близост има и жп инфраструктура.

Планиране

Застроителният план на индустриалната зона е съобразен с първия инвеститор в нея - Монтюпе, който заема 134 дка. Предвидените от компанията инвестиции надхвърлят 70 млн. лв. и тя получава сертификат за инвеститор първи клас. Това дава възможност за финансова подкрепа от 8.6 млн. лв. за изграждане на инфраструктура, която се явява и част от тази на индустриалния парк. Парите са за ремонт на съществуващ път, нови пътища, ВиК, канализация за отпадни и дъждовни води, електрифициране. След обществена поръчка са избрани изпълнителите на първия етап, който е на стойност 8.2 млн. лв. и бе завършен в края на 2007 г. Допълнително са инвестирани 5 млн. лв. в подстанция и връзка с магистралния електропровод. Вторият етап представлява доизграждане и на западната част от индустриалния парк и ще завърши през септември. Стойността му е около 6 млн. лв.

Инвеститори

След Монтюпе в Индустриален парк - Русе влязоха испанската Керос керамика на терен от 115 дка, Бългериън пропърти дивелопмънт на 53 дка за логистичен център, американската Тамарес индъстрийс с машиностроително производство на 35 дка, Уббикалиа България - дъщерна фирма на испанската Богарис, която ще строи складове и производствени площи на 80 дка. В момента са свободни само три терена от около 50 дка. Към тях вече има инвеститорски интерес и ако всичко премине нормално, до края на годината Индустриален парк - Русе ще бъде пълен. Като предимство инвеститорите изтъкват, че се съсредоточават изцяло върху основната си дейност. При очакваната децентрализация голяма част от данъчните постъпления ще остават в общината, както това става във Франция, Чехия, Турция, уточни Валери Андреев.
До края на септември ще завърши вторият етап от изграждането на Индустриален парк – Русе.

 
< Предишна   Следваща >