Stefani Real Estates - Недвижими имоти в Русе и региона - Панелно жилище или ново строителство ???
  


РУСЕ ГАЗ
Хотел Фамилия
Ипотечен калкулатор
Цена на имота (Без десетичен знак) Help
Срок години
Лихвен процент %
Месечна сума EUR
Валутни котировки
Брокер
Статистика
BulgarianTOP.com

Панелно жилище или ново строителство ??? PDF Печат Е-мейл

Панелно жилище или ново строителство


Купувачите на панелки са в пъти по-малко от търсещите ново строителство.Статистиката показва, че предлагането на панелни жилища в източните части на София все още е далеч по-малко в сравнение с новото строителство в същите райони. Купувачите са привлечени от възможността за избор на етажи, изложения, разпределения и не на последно място от модерния дизайн - все предимства, които предлагат новите сгради. Купувайки панелен апартамент обаче, те печелят единствено от по-голямата квадратура (тъй като не се плащат общи части). В повечето случаи панелните имоти се нуждаят от саниране, смяна на дограма, настилки, ВиК - фактори, които допълнително оскъпяват подобна покупка. Това прави новото строителство по-привлекателно.

Предлагане

В източната част на София най-много панелни апартаменти се предлагат в кварталите Младост, Левски, Хаджи Димитър, Сухата река, Дружба 1 и 2. В тях, независимо че новото строителство привлича купувачите с модерен дизайн и изпълнения, слабото предлагане на панелни жилища позволява да държат сравнително висока цена. Разликата в техните цени и тези на новите имоти е минимална. Тук следва да уточним, че сравнението се прави за готови нови имоти. Ако сравняваме с имоти в начален етап на строеж или на зелено, нещата изглеждат по следния начин: ако в жк Дружба двустаен панелен апартамент се продава за 900-1000 EUR/кв. м, същият в строеж струва 850-900 EUR/кв. м.

Търсене

Купувачите на панелни жилища са в пъти по-малко от търсещите ново строителство. За съотношение е трудно да се говори, тъй като броят им зависи от района и годината на строеж на панелното жилище. Факторите, обуславящи по-малкото търсене на този вид имоти, са няколко:
- видът, в който се намират - все по-спешна става нуждата от саниране, а нехайството на много собственици е сериозен проблем. Не е достатъчно само един, два или три апартамента в една сграда да се санират, защото санирането не значи само топлоизолация и не обхваща само едно жилище.
не на последно място стои и въпросът с кредитирането на покупките на панелни жилища от банките - тук процентът на ипотечния кредит е доста по-нисък от този при новото строителство. За сравнение: докато при новото строителство се финансират до 90 и дори 100% от покупката, при панелните жилища кредитът е едва 70% от оценката.В същото време обаче при старото строителство квадратурите, които реално се получават от купувачите, са по-големи от тези при новото. По тази причина панелните жилища са атрактивни за хора с по-ниски доходи.

Очакване

Обикновено купувачите искат отстъпка от цената на панелните апартаменти, но до такава рядко се стига. Цената, която държат този тип имоти, според продавачите им е реална и те не са склонни на коментари надолу. Цената им няма да падне, а по-скоро ще се увеличава с бавни темпове или в най-добрия случай ще се задържи на това ниво. Така че съветът към купувачите е: ако искате да станете новодомец в София и сте се насочили по една или друга причина към този пазарен сегмент, просто купете сега, за да не купувате след време по-скъпо! София се превръща в европейска столица и като такава няма да отстъпи на останалите като цени на имотите. Понижаване на цените в страната се очаква от 2005 г., но досега те са се покачили с пъти, включително и през изминалата 2007 г. За нея статистиката сочи поскъпване в порядъка на 20-30%, което според мен е сериозен процент.

 
< Предишна   Следваща >