Stefani Real Estates - Недвижими имоти в Русе и региона - Търсенето слабо - наемите повече от покупките ...
  


РУСЕ ГАЗ
Хотел Фамилия
Ипотечен калкулатор
Цена на имота (Без десетичен знак) Help
Срок години
Лихвен процент %
Месечна сума EUR
Валутни котировки
Брокер
Статистика
BulgarianTOP.com

Търсенето слабо - наемите повече от покупките ... PDF Печат Е-мейл
Цените на наемите в Русе нагоре а покупките в застой    

От началото на 2008 г.  високите цени на жилищата и повишените лихви по ипотечните кредите накараха все повече хора, които не разполагат със собствен дом, да предпочетат наема като вариант да си осигурят място за живеене.

                                              Търсене слабо  и силно предлагане

От началото на годината агенциите в Русе  отчитат увеличение от около 20% на обема на сключените сделки за наем в сравнение със същия период на 2007 г. В същото време повече са и предлаганите за отдаване жилища.
Има и лека тенденция за нарастване на наемите. Според данните им най-сериозно увеличение има в Бургас - около 15% за шестмесечието на годината. На второ място е отбелязаният ръст в град Варна - над 8%. В София наемите са се повишили с 5.5%, а в Пловдив - с 4%. За Русе  3%..

                                                Какво ще стане през есента ?
От години движение в цените на жилищните наеми има в периода от края на юли до началото на ноември, като през останалото време от годината цените се задържат. Основните причини за това са началото на академичната година и фактът, че по това време на годината се завършват текущите ремонти и след приключването им имотите излизат на пазара .
Предпочитаните жилища са по-малките апартаменти с цена до 300 -400 лева , намиращи се в широкият център  на града. От агенциите обясняват, че крайните квартали се избират от наемателите основно заради по-ниската цена. Фактори са и добрият транспорт и инфраструктура, както и наличието на големи и лесно достъпни търговски обекти в по-крайните квартали. В момента най-предпочитаните в Русе са кварталите "Дружба-3 " и "Здравец ", където наемът на двустаен апартамент е средно 350 лв.
Сравнително бавно се сключват сделки за наем на по-луксозните, и разбира се по-скъпи жилища.Най-трудно на пазара се отдават къщи и магазин с площ над 100 кв.м . През есента се очаква тенденцията да се запази бавно повишаване на наемите на жилища и запазване на същото ниво на наеми на бизнес имотите 


                                              Какво искат наемателите ?

Като цяло най-търсени в Русе си остават двустайните жилища. На първо място са тези, които са ремонтирани, добре обзаведени и имат необходимите електроуреди. Водещ критерий при търсенето е състоянието на апартаментите и обзавеждането. От второстепенно значение за наемателите е дали строителството е ново или старо, панел или тухла. Посредниците обясняват, че като цяло жилищата старо строителство са по-добре оборудвани от жилищата новоизградените, което запазва и по-високата им цена. Според тях те са търсен дом предимно от самостоятелно живеещи млади хора, за които от основно значение е какви удобства предоставя апартаментът.

Новите апартаменти, които в най-честия случай не са обзаведени, се избират от млади семейства, които все още не притежават собствен дом, но имат цялото необходимо оборудване за такъв.

 
< Предишна   Следваща >